Restorative Yoga, wat is dat?

Restorative Yoga (RY) oftewel Herstellende Yoga is een zachte vorm van yoga, waarbij er ruimte wordt gecreëerd in het lichaam door middel van ondersteuning, comfort en rust in de pose. De grondlegger van RY is B.K.S. Iyengar. Hij gebruikte allerlei hulpmiddelen, zoals blokken, dekens en riemen, om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van stijfheid of blessures.

Restorative Yoga is een passieve, meditatieve vorm van yoga, waarbij je in liggende poses ondersteund wordt door hulpmiddelen als kussens en dekens. Je lichaam wordt uitgenodigd om zo comfortabel mogelijk te zijn in een pose. Hierdoor kan (spier)spanning worden losgelaten en ontstaat er ruimte voor een diepe ontspanning. Met behulp van de adem creëren we ruimte in het lichaam waar spanning al dan niet voelbaar is. Zo richten we de aandacht op ademhaling en lichaamsgewaarwordingen.

Ontspannen en verstillen
De hele les staat in het teken van vertragen, ontspanning van het lichaam en het verstillen van de geest. Een pose wordt 10 tot 15 minuten aangehouden, waardoor er een ontspanningsrespons optreedt. Deze respons zorgt voor het activeren van je parasympatisch zenuwstelsel. Dit is een deel van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt. Naast ontspanning, brengt RY souplesse en vitaliteit met zich mee.

Deze zachte en herstellende vorm van yoga is dan ook bijzonder geschikt bij stress gerelateerde klachten, omdat het een tegenovergesteld effect van een stressreactie geeft. De ontspanningsrespons laat je hartslag, ademhaling en bloeddruk vertragen. Ook is het bewezen effectief in het behandelen van hoge bloeddruk, hoofdpijn, hartritmestoornissen, PMS, angsten en milde depressie. Restorative Yoga draagt eveneens bij aan herstel van blessure, ziekte, maar ook als ondersteuning bij chronische pijn.

Geen actie, maar gewoon zijn
Deze vorm van yoga is voor mijzelf een eyeopener geweest. Het heeft me geleerd om vanuit een moeiteloosheid te ontspannen, geen actie, maar gewoon zijn. Ik was gewend om vanuit veel actie ontspanning te kunnen ervaren, maar Restorative Yoga liet me zien dat dit niet altijd nodig is. RY kruiste mijn pad voor het eerst in 2016 tijdens een reis in Bali. Echter heeft Diana van der Gaast mij de diepte van RY laten ervaren en verankeren. Zo koos ik ervoor om de docentenopleiding bij Diana te volgen, wat een absolute aanrader is😉.

RY werkt vanuit moeiteloosheid, waardoor het een zeer toegankelijke les is. Je hebt er geen yoga-ervaring voor nodig, alleen een intentie om je over te geven aan het passieve karakter van de les. Het leert je meer te ‘zijn’ en vanuit een open aandacht zelfonderzoek te doen. Door dit zelfonderzoek komt er een bewustwordingsproces op gang van zowel het lichaam als de mind. Je zult je meer verbonden voelen met jezelf, maar ook met de wereld om je heen. Restorative Yoga is een cadeautje aan jezelf, wat zoveel verder reikt dan de yoga mat. Kom het ervaren en voel de helende uitwerking van deze parel op jouw lichaam en geest.

Veel liefs, wijsheid en rust.

Wat-is-restorative-yoga

Pin It on Pinterest