Hoe kan je je onderbewustzijn beïnvloeden?

Hoe ziet jouw tuin eruit? Een tuin is een mooie metafoor voor ons onderbewustzijn, waarbij de tuinier het bewustzijn zelf is. En of je nu van tuinieren houdt of niet, het is belangrijk om goed te zorgen voor jouw “tuin”. Waarom? Dat leg ik je uit met deze blog. We hebben het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedrag voornamelijk voort komen vanuit het bewustzijn. Toch klopt dit niet, want slechts 5 procent van gedrag, gevoel en denken komt voort vanuit het bewustzijn en de overige 95 procent vanuit het onderbewustzijn. Daarbij is het van belang om te weten dat het bewustzijn vooruitkomt vanuit het onderbewustzijn. Zo is jouw onderbewustzijn als de software van je computer oftewel je bewustzijn. Het is als een soort powerbank waar alle herinneringen van jou liggen opgeslagen.

Zaden planten in een vruchtbare bodem
Onder het onderbewustzijn worden alle psychologische processen verstaan waar we ons niet van bewust zijn, maar die ons denken, voelen en gedrag wel beïnvloeden. Als we even terugpakken op de tuin en de tuinier, dan is de tuinier diegene die de zaden plant (het bewustzijn) en de vruchtbare bodem/ tuin het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is subjectief en denkt niet op zich zelf. Wel zorgt het voor een mentale homeostase, dat wil zeggen dat jouw denken en handelen in overeenstemming wordt gebracht met wat je in het verleden hebt gedaan of gezegd. Dat maakt dat we graag in onze comfortzone blijven hangen, want dat is voor jouw onderbewustzijn een logische en vooral veilige keuze. Echter groeit hier weinig, dus moeten we soms het oncomfortabele aangaan om te kunnen groeien.

Eigenlijk gaat hier dan het principe op van: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Zeker wanneer het gaat om belemmerende overtuigingen en gedragingen, is dit een belangrijke reminder. Dit is het punt waarop jij de regie kunt terug pakken, omdat jij als tuinier bepaalt welke zaden je plant in het onderbewustzijn. Wanneer je dit principe gaat begrijpen en toepassen, krijg je meer grip op je eigen mind en ben je minder vatbaar voor je eigen belemmerende overtuigingen, maar ook de invloed van anderen.

Hoe beïnvloedt je dan het onderbewustzijn?
Zowel meditatie als Yoga Nidra zijn tools om vanuit je onderbewustzijn te gaan werken. Dat heeft te maken met de hersengolven van jouw brein. Wanneer we actief zijn, verkeert ons brein in Beta. Waar er toegang ontstaat tot het onderbewustzijn, bevindt ons brein zich in Alfa of theta. Hier wordt het onderbewustzijn toegankelijk voor suggestie. Dit is dus het moment om zaadjes te planten. Ik neem als voorbeeld het zaadje “ik ben ontspannen”. Dit zaadje heeft mij bijvoorbeeld weer leren ontspannen in een periode waar ik dat amper kon. Daarmee is het de kracht van herhaling waardoor het zaadje kan ontspruiten tot een prachtige plant. Sigmund Freud noemde al dat elke mentaal proces onbewust begint, maar vanuit daar kan ontwikkelen naar het bewustzijn.

Een nieuwe realiteit scheppen
Nog een belangrijke aanvulling is dat ons brein geen verschil ziet tussen echte activiteit en een voorgestelde oftewel gevisualiseerde activiteit. Dat maakt dat wanneer we vanuit ons bewustzijn aan delen van ons lichaam denken, dezelfde hersengebieden oplichten als wanneer we deze gebieden echt zouden aanraken. En om die reden werken meditatie en Yoga Nidra zo goed. Je gaat als het ware een nieuwe realiteit voor jezelf scheppen, één die voor jou werkt.

Neem eens de tijd om te kijken naar jouw eigen tuin. Is er onkruid dat mag worden opgeruimd? Weet je misschien niet helemaal waar te beginnen? Ik nodig je uit om eens een Yoga Nidra sessie te ervaren. Ook is het mogelijk dat ik een persoonlijke meditatie audio voor je maak.

Veel liefs, wijsheid en rust

onderbewustzijn-beïnvloeden..

Pin It on Pinterest